Waardoor ontstaan blokkades?

Blokkades opheffen lukt niet iedereen uit zichzelf. Wanneer iemand een heftige gebeurtenis mee maakt, kan het gebeuren dat iemand de emoties die er op dat moment ontstaan, niet goed verwerkt. 

Hier ontstaat vervolgens een emotionele blokkade. Omdat de emoties niet goed verwerkt zijn, kunnen deze ook steeds weer in volle hevigheid, naar boven komen. Deze negatieve gevoelens worden ook lichamelijk opgeslagen. 

Daarom voel je het ook bijvoorbeeld in je buik, op de borst, schouders en/of nek, wanneer je aan de gebeurtenis denkt. Hierdoor pas je dan vaak ook bewust of onbewust je gedrag aan, om maar geen pijn te hoeven ervaren. Dit gedrag echter, kan ertoe leiden, dat je niet meer goed functioneert.

Er zijn verschillende oorzaken voor emotionele blokkades te noemen zoals heftige (doods)bedreigende situaties maar ook bijvoorbeeld: een slecht afgesloten relatie, een faillissement, schulden, het verlies van een baan, stress binnen het gezin of werk, het verlies van een dierbare, conflicten met mensen, en collega’s, door een misplaatste opmerking van je baas of collega, aandachtsproblemen in het verleden, enzovoort.